Koulutus

Keski-Pohjanmaan Palveluskoirien koulutuskentällä tehdään koirille monipuolisesti erilaisia tottelevaisuusharjoituksia. Täältä voit lukea muista harrastusmahdollisuuksista, joita yhdistyksemme tarjoaa:

Pelastuskoirien hälytysryhmä

kuva: Salla Valpola

Pelastuskoiraryhmät kuuluvat Vapepan alaisuuteen ja toimivat etsintätilanteissa poliisin apuna.

Pelastuskoiratoimintaan kuuluvat maasto-, taajama-, raunio- ja rakennusetsintä.

http://www.palveluskoiraliitto.fi/pelastuskoiratoiminta.html

Toiminta vaatii ohjaajalta vahvaa sitoutumista, paljon treeniä sekä mm. suunnistus- ja ensiaputaitoja. Etsintätehtävät kestävät useita tunteja, jopa päiviä eikä niitä peruta huonojen sääolosuhteiden takia. Myös treenit ovat pitkäkestoisia.

Koiran tulee olla mm.
– terve ja toimintakykyinen
– säänkestävä
– sopivan kokoinen (ei kääpiö- tai jättiläisrotu) liikkuakseen maastossa ja raunioilla
– luonteeltaan avoin ihmisiä kohtaan, reipas ja rohkea, utelias
– alustavarma
– ohjaajansa hallinnassa
– ahneudesta, sitkeydestä ja taistelutahdosta ei ole haittaa
– myös sekarotuiset koirat ovat tervetulleita mukaan

Koira ei saa olla:
– arka tai vihainen vieraita ihmisiä kohtaan
– ylipainoinen tai omata hankaluuksia liikkumisessa
– ääniherkkä
– liian riistaviettinen

Pelastuskoiravastaava
Michaela Grönlund, puh. 040-5159896
michaela.gronlund(at)pohjanmaanvapepa.fi

Palveluskoiralajit

Metsäjälki

Metsäjälkikokeessa koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä. Jälki tehdään siten, että jäljentekijä, koiralle vieras henkilö, kävelee maastossa suunnitellun reitin ja jättää kävelyuralleen 6 jälkiesinettä, n. 10 cm pitkiä kuivia, radan tunnuksella merkittyjä oksanpätkiä. Jäljen pituus vaihtelee luokittain ja myös jäljen vanhentumisaika pitenee. Koiran tulee seurata jälkeä tarkasti siten, että se löytää kaikki kuusi jälkiesinettä, jotka sen tulee ilmaista tai viedä ohjaajalle. Aloitettaessa jälkiharjoittelua on syytä pyytää apua koulutusohjaajalta tai lajin kokeneelta harrastajalta, jotta perustyötä ei tehdä väärin. Lajia on mahdollista harjoitella yksin, mutta on hyvin tärkeää ajaa välillä myös harjoituksissa vieraan tekemää jälkeä.

Henkilöetsintä

Henkilöetsinnässä koiran tulee etsiä, löytää ja ilmaista merkityltä alueelta sinne piiloutuneet 3 ihmisiä. Etsittäviä henkilöitä kutsutaan maalimiehiksi. Henkilöhakualueen koko kasvaa koeluokittain. Koiran tulee etsiä alue järjestelmällisesti risteillen keskilinjalta alueen reunoihin ja takaisin. Saadessaan hajun maalimiehestä koiran tulee paikantaa haju ja ilmaista löytämänsä maalimies joko haukkumalla tai tuomalla ohjaajalle rulla merkiksi löytyneestä maalimiehestä. Koira ei missään tapauksessa saa olla aggressiivinen maalimiehiä kohtaan. Ei myöskään ole suotavaa, että koira on liian mielistelevä. Haun harjoitteluun tarvitaan koulutusryhmä, joka kokoontuu yhdessä kouluttamaan koiria etsintään. Jokainen ryhmän jäsen kouluttaa ryhmässä omaa koiraansa, mutta toimii myös toisille maalimiehenä.

Peltojälki

Peltojäljellä jälki tehdään yleensä pellolle tai muuhun avoimeen maastoon. Jäljen pituus vaihtelee luokittain ja myös jäljen vanhentumisaika pitenee. Jäljelle jätetään käyttöesineitä, jotka koiran on ilmaistava. Koiran tulee seurata jälkeä tarkasti ja hyvin maavainuisesti. Lajin harrastaminen vaatii harjoituspaikoiksi peltoja, joille ei aina ole kovin helppo saada lupia, ja esimerkiksi viljan ja heinän kasvuajat vaikeuttavat harjoitusolosuhteita.

Lisää palveluskoiralajeista voit lukea täältä.

%d bloggers like this: